22 Aralık 2014 Pazartesi

Liverpool:2 Arsenal:2 - Sorunlu iki takımın mücadelesi -‏


Dün akşam Anfield’da oynanan Liverpool – Arsenal maçında bu yıl beklentilerin altında kalan iki takım beklentilerin üstünde bir maç ortaya koydu.  Liverpool’un hakimiyeti altında geçen maçta ev sahibi ekip 1 puanı 90+7’de kurtardı.

GALİBİYET İÇİN OYNAYAN İKİ TAKIM

Ligde 10. Sırada bulunan Liverpool hücum hattındaki eksikleri  - iki gol bulmasına rağmen - bu maçta yine hissetti. Sterling Manchester United maçındaki gibi en uçta görev alırken ona Markovic, Lallana ve Coutinho destek verirken Welbeck, Giroud, Sanchez üçlüsü ile sahada yer alan Arsenal’in Anfield’da 1 puandan fazlasını hedeflediğini söylesek yanlış olmazdı.

Liverpool menajeri Brendan Rodgers bu yıl İngiltere’de moda olan üçlü savunmayı – geçen yıl kendisi de kullanıyordu - bir kez daha kullandı. Skrtel Toure ve Sakho’dan oluşan savunma üçlüsünün önünde Lucas Leiva ve Steven Gerrard oynarken, kanatlarda Henderson ve Markovic bulunuyordu. Arsenal’in etkili oyuncularından Sanchez’in sağ kanatta oynadığı düşünülürse, sol tarafta Markovic’e çok iş düşüyordu ki Sanchez sezonun en kötü maçlarından birini oynayarak maç öncesi beklentileri boşa çıkardı.

Orta sahayı Cazorla, Flamini, Chamberlain üçlüsü ile kuran Wenger sağ bek Debuchy’i merkezde Mertesacker’le birlikte kullanıp beklerde Chambers ve Gibbs’e şans verdi.

MAÇIN KISA ÖZETİ

Maçın ilk yarısı Liverpool’un lehine gelişti. Topla daha fazla oynayıp ileride pozisyonlar bulan ekip Liverpool’du. 45’te Coutinho’nun golüne aynı dakikada Debuchy cevap verip soyunma odasına 1-1 girilmeseydi skor avantajıyla ikinci yarıda daha rahat bir Liverpool görebilirdik. Arsenal beklentilerin aksine topla daha az oynayıp hücumda daha az gözükmesine rağmen Cazorla ve Giroud’un muhteşem işbirliği ile öne geçen taraf oldu. 1-2’den sonra Coutinho’nun ayağına oturmayan birkaç önemli gol pozisyonu buldu Liverpool. Ardından oyuna sonradan giren Borini takımını 10 kişi bırakınca Arsenal’in rahat bir galibiyet alacağı düşünülüyordu. Skrtel’in sakatlığı dolayısıyla 5,6 dakika ekstradan duran oyun 9 dakika uzatmaya gitti. Son dakika psikolojisi ile skoru korumak için geriye çekilen Arsenal uzatmanın 9 dakika olduğunu bir anlığına unuttu sanırım. 9 dakika futbol için çok uzun bir süre ve nitekim 90+7’de kornerden gelen topta Skrtel’in rahat kafa vuruşu ile golü yediler.

ÇIKMAZ SON

Sonuç olarak Liverpool 10, Arsenal 6.sırada kaldı. Her iki takım için de işler bu yıl iyi gitmiyor. Arsenal futbolcu kalitesiyle biraz daha önde sıralamada Liverpool’dan ama onlar da en az Liverpool kadar kötüler bu yıl. Bahsettiğim oyuncu kalitesi farkı olmasaydı belki Liverpol yerine Arsenal 10.’ydu.

HEDEFSİZ ARSENAL
Wenger’in hedefsiz Arsenal’i – yıllardır şampiyonluğa uzaklar- uzun zamandır eleştiriliyordu. Yetiştirici kulüp olup rekabette geride kalan Arsenal bu döngüyü kırmak için 2 yıldır pahalı transfer hamleleri yapıyor -Mesut Özil ve Alexis Sanchez -ama sonuç değişmiyor. Mesut ilk 3 ay gösterdiği performansın yanına yaklaşamıyor, Alexis ise iyi bir form tuttursa da tek başına yeterli olmuyor başarı için.

SAVUNMADAKİ EKSİKLİKLER
Takımın savunmada yaşadığı sıkıntılar aşikar, dünya çapında stoper, bek ve önliberolara sahip değil Arsenal. Elindeki malzeme ile de anca bu kadar savunma yapabiliyor. Zaten Wenger’in pek önemsediği bir şey değil oyunun savunma tarafı. Hal böyle olunca da takım kırılgan oluyor. Anderlecht’e karşı 3-0 öne geçtiği maçı bile beraberlikle bitirebiliyor. Gol yemeye çok müsait Arsenal. Ayrıca orta sahadaki yumuşaklık da göze çarpıyor. Wilshere, Cazorla, Arteta ideal üçlüsü oyunun pas yönünü harika oynuyor olabilirler ama fiziksel olarak zayıf kalıyorlar. Bununla birlikte, savunmanın içine giren, oraya yardım getirebilen oyuncu tipleri değil bu oyuncular. Arsenal tiki-taka benzeri bir oyunla ancak fiziksel dezavantajlarını kapatabilir bu orta saha yapısıyla. O sistemi oynatmak, uzmanlaştırmak ise Pep Guardiola’nın işi.

GİROUD

İleri uçta Giroud’un konta atak oyununda ağır kalması, kalite olarak bir Benzema bir Suarez bir Sturridge bir Diego Costa ayarında olmaması da takımın kötü oynadığı maçlarda santraforunun yapacağı ekstra işlerle ekstra puanlar kazanmasına mani oluyor. Sanchez ve Welbeck kontra atağa daha uygun oyuncular. Skor 1-2 olduktan kısa bir süre sonra bunlardan birini öne atıp başka bir orta saha oyuncusu ile hem orta sahayı kalabalık tutmayı hem de ani ataklarda daha etkili olmayı düşünebilirdi Wenger ama yapmadı.

Wenger “adjustment”  - düzeltme , duruma göre değiştirme - konusunda yıllardır böyle. Kazanmak için sistemini, felsefesini değiştiren bir adam değil. Belli kalıpları var ve kazanmak çok umurunda değil. Doğru oyunu oynamayı felsefe edinmiş durumda ama şampiyonluğu hedefleyen bir takımın oyundan çok puana odaklaması gerekiyor. City ve Chelsea gereken bütün ayarlamaları, değişiklikleri yapıp kimi zaman çirkin futbolla kazanıyor.

Önemli olan kazanmak mı yoksa göze hoş gelen futbol oynayıp hedefsiz yola devam etmek mi bu da Arsenal yönetiminin vereceği karar.

SUAREZ’İN GİDİŞİ LİVERPOOL’U ÇOK ETKİLEDİ

Liverpool cephesinde ise klasik bir “yıldız oyuncunun ayrılışı ve onun yerine alınan oyuncuların katkı verememesi” sendromu yaşanıyor. Luis Suarez  sadece geçen yıl Premier Lig’in değil  dünyanın en iyi oyuncularından biriydi – ısırma olayı yaşanmasa yılın futbolcusu için ilk 3 adaydan biri olabilirdi - . Liverpool’a bir sürü puan kazandırdı Sturridge’le birlikte. Suarez’in yaptığı sadece rakamlarla ölçülemez. Liverpool’a getirdiği özgüven rakiplere saldığı korku da yadsınamaz faktörler. Liverpool Suarez’le sahaya çıktığında rakipler savunma hatlarını öne çıkarmakta tereddüt ediyorlardı.

BALO(N)TELLİ ve LAMBERT

Suarez’in yerine alınan Balotelli ise bu yıl fiyasko, henüz golü yok Liverpool adına. Golünün olmaması çok fazla önemli değil ama sergilediği duruş ve tavırları bir kez daha rahatsızlık veriyor.  Sturridge’in de sakat olduğu bu dönemde sahaya adım bile atamamasının yegane nedeni de bu. Takım Real Madrid’e 3-0 yenilirken orta sahada gamsız bir şekilde dolanıp arkadaşlarına topuk pasları atan, devre arası Marcelo ile forma değiştiren bir adam Balotelli.
Kalitesi Liverpool’a yetmeyen, iyi iniyetli ama eski tip bir golcü olan Lambert’ın da takıma katkısı çok az. Hal böyle olunca ileride Sterling oynuyor son iki maçtır – aslen kanat oynayan Sterling-. Sterling’in kanatlarda yaptığı işi yapacak bir başka Sterling de yok maalesef.

DİĞER BÖLGELER DE SORUNLU

Sadece ilerde değil sorunlar, orta sahadaki dinamizm, Gerrard’ın yaşı gereği yaşadığı düşüş, yeni transferler Lallana ve Markovic’in geldikleri takımlardaki performanslarının yarısına dahi ulaşamaması da sorunlar arasında. Yine de bence Suarez Sturridge ikilisi sahada olsaydı hem orta saha hem de bu kanat oyuncuları çok daha iyi performans verirlerdi.
Liverpool erken gol bulup hızlı oyuncularıyla rakibi hep tehdit altında tutuyordu geçen yıl. Sterling, Sturridge ve Suarez ışık hızında kaleye iniyorlardı. İlerde ne top tutabildikleri ne de kaliteye sahip oldukları için bu yıl bu özelliklerini kaybettiler.

OCAK’TA YENİ TRANSFER ve STURRIDGE’in DÖNMESİ GEREKİYOR

Ocak’ta Sturridge dönünce işler bir parça düzelebilir ama kesinlikle oyun yanında dünya çapında bir forvet oyuncusu gerekiyor. Gezici forvet Edinson Cavani benzeri bir oyuncu ilaç olur Liverpool’a.

MIGNOLET’E İNANÇ GEREKİYOR

Ayrıca takımın kalede Mignolet’e güvenmesi gerektiğini düşünüyorum. Mignolet’nin kumaşı çok iyi, geçen sene de bunu gösterdi. Bu yıl kötü oynuyor ama Jones’tan çok daha iyi bir kaleci. Jones ile alacağınız yol sınırlı, Mignolet’i kendine getirebilirseniz kazancınız çok daha fazla olur! Kaleci aramayı bırakıp Mignolet’e güvenmeye devam etmeli Liverpool. Ama illa bir kaleci alınacaksa Petr Cech’in peşine düşmeleri akılcı olur.

İLK 4 ÇOK ZOR BELKİ İLK 6 OLABİLİR

Liverpool’un sorunları devre arası transflerine göre hafifleyebilir ama bitmez. İlk 4’ü bir şekilde yakalayabilirlerse çok iyi olur ama o da çok uzak gözüküyor şu aşamada. En kötü ihtimalle ligi ilk 6 içinde bitireceklerini düşünüyorum. Rodgers da eksiklerin farkında, ara transfer döneminde çok dikkatli olmaları gerekiyor.

Bu yazı 22.12.2014 tarihinde yazılmıştır.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder