5 Ocak 2015 Pazartesi

Real Madrid'in Galibiyet Serisi 2014'te kaldı‏

30 Aralık’ta La Liga tatildeyken Dubai’deydi Real Madrid. Hazırlık maçı için gittiği Dubai’de birçok ilk 11 oyuncusu 45 dakikalık süre aldı 4-2’lik yenilgi ile biten maçta. Dün bu maçın ardından çıktığı lig maçında Valencia’ya 2-1 kaybederek 22 maçlık galibiyet serisinin sonunu gördü aynı Real Madrid. 22 maçlık kazanma serisine sahip bir takımdan çok, para kazanmak için – ve sponsorları memnun etmek için - gidilen bu  “gereksiz” özel maçın yarattığı psikolojik ve fiziksel yorgunlukla sahada varlık gösteremeyen bir takım olarak gözüktü Eflatun beyazlılar.

Şampiyonluğa oynayan takımlar için şampiyonluğun yolu bazı takımlardan geçer derler. İspanya’da da Şampiyonluk Atletico Madrid’den, Valencia’dan, Sevilla’dan ve hatta ve hatta Athletic Bilbao ve Villareal’den geçiyor. Barcelona ve Real Madrid’in puan kayıplarından çok kaç fark atacağı konuşuluyor oynadığı maçlarda. Bu iki süper gücün puan kaybı yaşayabileceği takımlar ise üstteki takımlar.

Valencia Nuno ile bu yıl çıkışta, oynadıkları futbol La Liga’da 3.sırayı sonuna kadar kovalayacaklarını gösteriyor. Barcelona 90+5’te galibiyet golünü bulabilmişti Mestalla’da, Real Madrid ise evine eli boş döndü.

Maça 5’li bir savunma anlayışı ile başladı Nuno. Sağda Barragan solda Piatti kağıt üstünde tuhaf duruyordu. Teknik direktörlerin beşli savunmanın beklerinde ofansif veya defansif tercihler yapmalarını anlayabiliyoruz ama Nuno sanırım tam anlamıyla arada kalmış. Sağ tarafı daha sağlam tutup bek Barragan’ı oynatmaya karar vermiş ama solda Gaya yerine orta saha, kanat özellikli Piatti’yi kullanmaya karar vermiş. Belki de hem Gaya hem Barragan ile hücumda etkisiz olacağını düşünmüştür takımının. Orta saha üçlüsünde yeni transfer Enzo Perez ile kaptan Parejo ve bu yılın iyi isimlerinden Andre Gomes yer alırken ileride Negredo ve Paco Alcacer ikilisi ile başladı Valencia. Kanat oyuncuları Feghouli ve Rodrigo ise sistemin kurbanı olup bench’te Nuno’dan şans beklediler.

Real Madrid ise alıştığımız düzende, alıştığımız oyuncularla oynadı: Casillas-Carvajal,Pepe,Ramos,Marcelo-Isco,Kroos,James Rodriguez-Bale,Benzema,Ronaldo.

Maça Valencia oldukça baskılı başladı ve üçüncü bölgede daha dikkatli olsalar Ronaldo’nun penaltısından önce 1-0 öne geçebilirlerdi. 14’te Ronaldo’nun penaltısıyla 1-0 öne geçti Real Madrid ve ilk yarının sonuna kadar iki takımın da gol bulabileceği fırsatlar yaratıldı. Maçın kilit anı 23’te Piatti’nin oyundan çıkıp Gaya’nın oyuna dahil olmasıydı. O dakikaya kadar Bale ile sağdan etkili gelen Real Madrid’in sağ kanadını çok iyi kapattı Gaya ve kademedeki Orban. Ki o Orban performansını her geçen dakika yükseltip maçın en iyilerinden biri olacaktı.

İlk yarının sonunda Andre Gomes’in şutu savunmanın da müdahelesi ile direğe takıldı ama öyle bir atmosfer vardı ki sahada Valencia’lı oyuncular ve taraftarlar ikinci yarıda golü bulacaklarına emindiler.

Dubai’deki maçın yorgunluğundan dolayı mı ,Valencia’nın çok iyi alan kapatmasından mı bilinmez Real Madrid bir türlü organize olamadı hücumda maç boyu.

2.yarının başında fırtına gibi başlayıp 52 ve 65’te kendisine gereken golleri buldu Valencia. Solda çizgiye çok yakın oynayıp etkinliği düşen Ronaldo gibi takım arkadaşları da hücumda etkisiz kaldı.

Valencia adına Otamendi, Obran ve Mustafi üçlüsü maç boyu kusurusuza yakın kademe anlayışı ile oynayıp Real Madrid’e açık oyundan gol şansı tanımadılar. İlerde Negredo tuttuğu toplar ve aldığı faullerle takımına nefes aldırdı 75’e kadar. Sakatlanıp çıkmasından sonra son dakikaların getirdiği baskı ile yarı sahasından çıkma şansı bulamadı Valencia ama 90 dakika sonunda 3 puanı hanesine yazdırdı.

Enzo Perez 25 milyon € ödenerek alındı ve takıma adapte olmaya başladığında Valencia’nın orta sahası daha da güçlenmiş olacak. Parejo ve Gomes sezon boyu iyi performans gösteriyorlardı, arkada savunma ile orta saha arasındaki bağlantıyı yapması için daha kaliteli bir isime ihtiyaç vardı, o yüzden Perez alındı. Şampiyonlar ligini hedefleyen Valencia’nın bu doğrultuda emin adımlarla ilerlediğini söyleyebiliriz. 

Lider Real Madrid’ten 5 puan geride 4. Sırada bulunan Valencia Real Madrid’in 22 maçlık kazanma serisini bitirdi. Mestalla’dan kayıpsız ayrılan ve maç fazlasıyla liderlik şansına sahip olan Barcelona ise Valencia-Real Madrid maçından birkaç saat sonra çıktığı Sociedad maçında şoka uğradı, puan durumunda Real Madrid zirvede kaldı – maç eksiğine rağmen -.

Şampiyonluğun yolu bu maçlardan geçiyor, yeni yıla kötü başlayan Real Madrid ve Barcelona’nın zirve yarışı son haftaya kadar devam edecek. Sürpriz kayıplar devam ederse Atletico Madrid, Valencia ve Sevilla hemen arkalarında ikinci bir mucize için bekliyorlar – Geçtiğimiz yıl Atletico Madrid’in yaptığı mucize gibi - .

Bu yazı 05.01.2015 tarihinde yazılmıştır.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder