31 Ocak 2015 Cumartesi

Wolfsburg:4 - Bayern Münih:1 - Bu maçın kasedi Lucescu'nun en fazla izleyeceği maç kasedi olabilir...

Mircea Lucescu Şampiyonlar Liginde takımı Bayern Münih'le eşleştiğinde kuranın talihsizliğine yanıyor olmalıydı. Roma, Manchester City, CSKA Moskova gibi güçlü Avrupa takımlarının yer aldığı gruptan çerez yer gibi, 4 maç sonunda gruptan çıkmayı garantileyerek güle oynaya çıkan, Bundesliga'da en yakın rakibine 11 puan fark atarak daha ilk yarıda şampiyonluğunu gayri resmi olarak ilan etmiş, üstelik geçen sene Şampiyonlar liginde Real Madrid'den büyük darbe yiyen ve onun acısını çıkartma planları içerisinde olan Bayern Münih ile Şampiyonlar Ligi 2.turunda eşleşmek kabus olmalıydı...

Kura çekildiğinde yıl 2014'tü şu anda ise 2015'teyiz. Birkaç gün geçse bile bir yılı geride bırakmanın psikolojik etkisi bambaşkadır. Yeni bir yıl, yeni hedefler, yeni beklentiler...

Bayern Münih Wolsfburg'lu Junior Malanda'nın ölümünün yaklaşık 20 gün sonrasında, Bundesliga'da 2.yarının açılış maçında en yakın rakibiyle karşılaşmak üzere geldi Volkswagen arena'ya. Malanda'nın ölümü sonrası Wolfsburg'un psikolojik olarak dağıldığı, Bayern'in alacağı bir galibiyetle şampiyonluğa doğru yolunu iyice açacağı konuşuluyordu.

Ama futbol sahada oynanıyor ve ne olup biteceği hiç belli olmuyor. Dün de bunun bir örneğine rastladık, ligin ilk yarısında sadece 4 gol yiyen Bayern Münih, ikinci yarının ilk maçında Wolsfburg'dan 4 gol yedi! Skor çok çarpıcı ama arkasında yatan nedenler daha da çarpıcı.

Bayern Münih bu maça kafa olarak pek hazırlanmamış, bu sahada çok net gözüküyordu. Sahada olan bitene reaksiyon gösteremeyen bir Bayern vardı sahada. Bayern Münih Alonso'yu 3.stoper gibi oynatıp, bütün savunma hattını orta sahanın ilerisine taşıyor hücum yaparken. Bunu daha önce de yapıyordu, bu maçta da yaptı. Yanlız bu maçta sorun topu ceza sahası ile orta sahanın ortası arasındaki bölgede tutamamaları oldu. Wolfsburg o bölgede çok kalabalıktı ve oradan kaptığı toplarla Bayern'in arkasına ani ataklar geliştirdi. Topu etkili kullanamamalarının bir nedeni tabi ki Wolfsburg'un iyi alan kapatması, buna itirazımız yok, ama Bayern'in dar alanda iş yapacak oyuncularının sahada olmaması da önemli bir etkendi - Götze, Ribery-. Bayern Münih Robben veya Ribery'nin tek başına oynadığı maçlarda daha kolay durdurulabilir bir takım oluyor. Bunun örneği onlarcadır ama bir başkası da dün gece olandı. Robben sağ kanatta topu aldığında her zaman üç Wolfsburg'lu oyuncu tarafından kontrol ediliyordu. Diğer tarafta Ribery veya Götze olmayınca savunma önlemini sürekli Robben'e kaydırıyor. Ne zaman Ribery ve/veya Götze sahanın diğer tarafında oynarsa o zaman Robben'in işi kolaylaşıyor. Bunu en net Dortmund'a karşı zorlandıkları ama Ribery'nin oyuna girmesiyle 2-1 kazandıkları lig maçında görmüştük. Robben sürekli markaj altındaydı ve Bayern Dortmund savunmasını açamıyordu ta ki Ribery girene kadar.

Dün Ribery sakattı, Götze de sanırım hazır olmadığı için oynamadı - son 20 dk.hariç-, sonuç olarak sahada hücumda etkisiz bir görüntü çizen Bayern Münih vardı. Lewandowski ve Müller son 20 dk. oyundan çıktı, spiker "gecenin etkisiz isimleri" olarak bahsetti bu ikiliden. Bu ikili çok etkisizdi ama bunun nedeni topu onlara taşıyamayan orta saha yapısındaydı. Guardiola sol bekte başlattığı Bernat'ı ikinci yarıda sol ön tarafa koydu, Alaba'yı beke çekti ama nafile. Bayern hücumda biraz daha etkili gözüktü Bernat'la ama arka taraftaki sorunlar yine devam etti.

Oyunun hücum tarafı çok sorunluydu Bayern Münih adına ama asıl tehlike savunma. 3.lig takımı gibi arkada 30 metre, 40 metrelik boşluklar bıraktı Bayern Münih, yedikleri birinci, üçüncü ve dördüncü gol kendilerine hiç yakışmadı. Boş alanda adeta cirit attı Wolfsburg De Bruyne önderliğinde. O boşlukları bulmak için de savunmadan atılan 40 metrelik, 50 metrelik uzun toplar yeterliydi. Bu savunma anlayışı kesinlikle kabul edilemez Bayern Münih adına. Geçen sene Real Madrid'e elenirken, 0-2'den sonra arkada verdiği boşluklara benzedi dünkü maçta Bayern'in hali. Beklerin arkasına sürekli sızdı De Bruyne, Perisic ve Caligiuri. Bas Dost'un ikinci golü maçın en güzel anlarından biriydi, zamanlaması da Wolfsburg adına mükemmeldi - 45+1-. Andre Schürrle'nin transferi de gerçekten bitmişse Wolfsburg ikinci yarıda çok takımın canını yakacaktır. Nokta santrafor dahil hücumun her alanında oynayabilen Schürrle Wolfsburg için çok önemli bir kontra atak silahı olacaktır.

Belki hazır değillerdi, belki fazla kale almadılar, belki de bu bir düşüşün başlangıcı, her ne olursa olsun bu maç çok konuşulacak ve defalarca izlenecek. Sadece Bundesliga takımlarının hocaları değil Mircea Lucescu da defalarca izleyecek bu kasedi. Kim bilir, kura çekimi sonrası kara bulutlar üzerinde dolaşan Lucescu'nun ekibi dersine iyi çalışıp büyük bir sürprize imza atarak Bayern'i turnuva dışına iter. Bayern Münih için Wolfsburg maçı bir milat olabilir, ya düşüşün başlangıcı olarak ya da hataların gün yüzüne çıkması ve Bayern'in üç kupaya uzanan yolculuğunun anahtar noktası olarak..

Bu yazı 31.01.2015 tarihinde yazılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder